BETEGSÉGEK

Panasza van? Nem tudja melyik kezelés lenne megfelelő?
Csak válassza ki a problémát, és mi megoldást nyújtunk rá!

A betegséghez kapcsolódó kezelések a betegség leírás után
találhatóak meg. A navigáció későbbiekben alul is végezhető.

KEZELÉSEK

Szemezgessen a kezeléseink között. Bemutatjuk, hogy terápiáink miben segíthet Önnek!

A kezelések több betegségben is segítséget nyújtanak. A leírás után
megtalálja ezeket. A navigáció későbbiekben alul is végezhető.

Gerincsérv

A hétköznapi szóhasználatban a gerincsérv megnevezés terjedt el, holott pontosabb lenne a porckorongsérv kifejezés használata. Ez a kórkép a gerincet alkotó csigolyák között megtalálható porckorong degeneratív elváltozásának talaján alakul ki. A porckorong belső, kocsonyás állománya kimozdul helyéről, a discus kiboltosul és nyomhatja az itt megtalálható érző idegvégződéseket, de súlyosabb esetben a gerincből kilépő ideggyököt is. Gyöki kompresszió esetén az érintett ideg ellátási területének megfelelően érzészavar, izomgyengeség és kisugárzó fájdalom is jelentkezhet. A gerinc alsó szakaszán (lumbalis szakasz) jelentkező sérv jellemzően alsó végtagi panaszokat okozhat, míg a gerinc felső szakaszán (cervicalis szakasz) lévő sérv a felső végtagba sugározhat.

 

A nyaki, háti, de különösen a deréktáji fájdalmak döntő többségének hátterében a porckorong degeneratív elváltozásai valószínűsíthetők. Azonban fontos tudni, hogy a porckorong megbetegedése és a fizikailag is megjelenő tünetek között nem minden esetben található összefüggés. A kutatók, képalkotó vizsgálatokkal (pl. MRI) nagy számban találtak különböző, gerincet érintő elváltozásokat  (porckorongsérv, kopásos jelek, stb.) anélkül, hogy azok bármilyen tünetként megjelentek volna. Tehát a porckorong degeneráció megléte, bár önmagában valóban jelentős hajlamosító tényező, mely gerincpanaszok kialakulásához vezethet, de önmagában mégsem biztos, hogy panaszt okoz vagy valaha is panaszt fog okozni. Ennek a ténynek az ismerete nemcsak a szakemberek, hanem a betegek számára is nagyon fontos. Hiszen ezen információ birtokában belátható, hogy tünetet okozó károsodott porckorongokkal is lehetséges a fájdalommentes élet, mely megfelelő terápiás eszköz alkalmazásával elérhető.

 

A porckorongsérv kezelése történhet gyógyszeres módon, legtöbbször izomlazítók és nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek segítségével. A gyógyszeres kezelés - súlyosabb esetben - történhet infúzión keresztül is.

 

A kórkép kezelésében kiemelt szerepet a kap a konzervatív, mozgásszervi terápia alkalmazása, mely napjaink modern szemlélete alapján egyre inkább nem az erősítő tornagyakorlatok végzését jelenti, hanem sokkal inkább valamilyen célzott mechanikai terápia alkalmazását. Ennek megfelelően a tünetet okozó porckorong elváltozást ma már leggyakrabban McKenzie szerint kezelünk, esetleg kiegészítve azt klasszikus manuálterápiás fogásokkal és jóval kevésbé hangsúlyos a hagyományos gyógytorna alkalmazása a terápia során.

 

A műtéti beavatkozás - ideális esetben - csak a legvégső esetben vetődik fel, melynek oka a műtéti kimenetel bizonytalansága, melynek fő tényezője a gyakori reopreációs szükséglet.

 

 

A betegségre az alábbi kezelések nyújtanak megoldást:

McKenzie terápiaManuálterápia
Adatvédelmi tájékoztató